O medu

Jaké mohou být druhy medu?

Květový med

Pochází především z nektarů květů. Je lehce stravitelný, obsahují větší množství pylu. Stáčí se převážně z jarních snůšek. Známe především jednodruhové květové medy, jako je med řepkový, slunečnicový, akátový a samozřejmě směs květových medů včetně medů z ovocných stromů. Květové medy jsou většinou světlé barvy a rychleji krystalizují vyjma medu akátového.

Více zde: https://ceskymed.webnode.cz/products/vcelarim/

Pochází především z nektaru a pylu květů. Bývá převážně z jarních snůšek. Dále se může dělit na jednodruhové květové medy, jako je med řepkový, slunečnicový, lipový, akátový. Tento med je lehce stravitelný. Květové medy jsou většinou světlé barvy a rychleji krystalizují vyjma medu akátového.

Pochází především z nektarů květů. Je lehce stravitelný, obsahují větší množství pylu. Stáčí se převážně z jarních snůšek. Známe především jednodruhové květové medy, jako je med řepkový, slunečnicový, akátový a samozřejmě směs květových medů včetně medů z ovocných stromů. Květové medy jsou většinou světlé barvy a rychleji krystalizují vyjma medu akátového.

Více zde: https://ceskymed.webnode.cz/products/vcelarim/
Pochází především z nektarů květů. Je lehce stravitelný, obsahují větší množství pylu. Stáčí se převážně z jarních snůšek. Známe především jednodruhové květové medy, jako je med řepkový, slunečnicový, akátový a samozřejmě směs květových medů včetně medů z ovocných stromů. Květové medy jsou většinou světlé barvy a rychleji krystalizují vyjma medu akátového.

Více zde: https://ceskymed.webnode.cz/products/vcelarim/
Pochází především z nektarů květů. Je lehce stravitelný, obsahují větší množství pylu. Stáčí se převážně z jarních snůšek. Známe především jednodruhové květové medy, jako je med řepkový, slunečnicový, akátový a samozřejmě směs květových medů včetně medů z ovocných stromů. Květové medy jsou většinou světlé barvy a rychleji krystalizují vyjma medu akátového.

Více zde: https://ceskymed.webnode.cz/products/vcelarim/

Medovicový med

Medovicový, někdy nazývaný jako lesní med, pochází z medovice, tu nejčastěji produkují mšice, které se živí šťávami listnatých i jehličnatých stromů. Mšice z těchto šťáv využijí potřebné složky a zbytek vyloučí ve formě medovice. Včely jí odebírají a zpracují na med. Bývá převážně z letních snůšek, má zpravidla ostřejší chuť a výrazné aroma. Krystalizuje velmi pomalu, je tmavé barvy.

Určení medu je-li květový nebo medovicový se provádí na základě elektrické vodivosti, tudíž se může stát, že nekterý med (jako například náš letošní květový) je uprostřed mezi oběma.

Panenský med

Je med jen z panenských plástů, které byly nově vystavěny a nebyly nikdy zakladeny. Jedná se o nejčistší med. Panenský med je většinou jemnější a světlejší než med ze stejné snůšky.

Plástečkový med

Je med v nejčištší formě tak, jak ho včely vytvořily a uložily. Panenské plásty jsou nově vystavěné. Je to med, který nebyl nikterak zpracováván, ani vytočen včelařem a uchovává si tak přírodní energii neporušenou zpracováním.

Pastovaný med

Přirozenou vlastností medů, především medů květových, je rychlá krystalizace. Aby se zamezilo úplnému ztuhnutí medu využívá se k medu šetrná metoda pastování. Pokud se během krystalizace medem pomalu míchá, vzniknou v něm pouze jemné krystalky, které vytvoří krémovitou konzistenci po dlouhou dobu. Pastovaný med je ideální na pečivo, neboť nestéká a přitom zůstává vždy měkký a vláčný. Obsahuje jemné aroma z nektaru širokého spektra kvetoucích rostlin. Pastovaný med je přírodní květový med, v němž zůstávají neporušeny všechny biologicky aktivní látky, jako jsou enzymy, vitamíny, bílkoviny a minerální látky.

Jak je možné, že včely med rozdělí?

Je to dáno dobou kvetení daných rostlin. Každá rostlina totiž kvete v jiný čas a díky tomu, může včelař včasným vytočením med třídit.

Například, když včelař vytočí květový med před kvetením lípy a hned po něm, získá tak jednodruhový lipový med.